Posted by: adrianbalan | May 20, 2007

COADA PENTRU UN VOT – PARIS


coada la vot

Cam asa arata coada la ambasada din Paris astazi la ora 15.00 . Daca nu se vede toata poza, faceti scroll la dreapta (poza, si implicit coada, e mai lunga).

Am numarat cati oameni au fost inaintea mea cand am ajuns la coada 296 (hai sa zicem 300). Surprinzator, am asteptat doar o ora si 10 minute (cand au fost alegerile in 2004, am avut colegi care au asteptat si 3 ore – eu am fost harnic si am votat dimineata atunci, ca sa nu prind coada). O mica regula de 3 simpla, ne spune rapid ca au votat in total cam 3000 de oameni azi la Paris. La alegerile din 2004 au votat la Paris 2.700 de Romani.

O mica amelioarare, dar de departe insuficienta. Se stia de la ultima votare ca o sa fie cozi imense. Se stia ca e nevoie de mai multe stampile, urne , persoane care sa inregistreze numele votantilor.

Am sunat si eu, si alti colegi sa intrebam de ce incepe votarea la ora 8 si nu la ora 6, cum e legal.

Normal, drept raspuns, am primit un telefon trantit in nas :).

Cu o zi inainte , s-a afisat pe site-ul ambasadei un formular ce trebuia completat de fiecare persoana prin care declara ca nu a votat de 2 ori. Cum banuiam ca documentul se va distribui de o singura persoana, si ca va fi inca un motiv pentru incetinirea alegerilor, l-am imprimat in multe exemplare, ca fiecare sa il poata completa inainte de vot (dupa recomandarea MAE). Normal, acest formular a fost schimbat in ziua alegerii, si a trebuit sa il completam din nou, in sectia de votare .

Normal , sectia s-a inchis la 8.

Normal au fost doar 6 (sau 8 ) persoane care preluau datele de pe buletinele / pasapoartelor persoanelor care votau, desi am cerut de atatea ori sa fie macar 20/30 (voluntari au fost destui, chiar si printre colegii mei, si Normal, majoritatea au fost refuzati).

Normal, foaia de la buletinele de vot era asa de subtire ca orice buletin pliat inainte de a se fi uscat devenea invalid (cerneala de pe stampila se imprima imediat pe partea opusa a buletinului de vot.

Normal, totul merge ca pe roate in toata frumoasa mea Romanie (da, ambasada e considerata teritoriu romanesc 🙂 )! Tot asa inainte, tot asa dragii mei !

Inca o poza despre cozile normale in frumoasa mea Romanie – va aminteste cumva de cozile de la PAINE de pe vremea lui Ceasca ? Si mie, dar de data asta noi stam la coada sa incercam sa facem ca in tara sa fie DEMOCRATIE si MAI PUTINA CORUPTIE !

COADA PENTRU UN VOT

Am votat impotriva demiterii presedintelui Basescu, am votat pentru mine si pentru tarisoara asta ce risca sa ramana in mana unor insetati de putere ! Ca si toti cei care vor ca NORMAL pentru noi sa NU mai fie ce am scris mai sus – cozi, impiedicarea populatiei de a vota, coruptie, coruptie, coruptie ….

UPDATE :

Ca raspuns la un articol din Romania Libera in care se spune ca “in Franta nu s-au inregistrat incidente sau nemultumiri din partea votantilor”, un coleg (Bogdan ) imi scrie :

“Ai citit? Cica nu am fost nemultumiti. Probabil pt unii daca nu te porti ca un huligan inseamna ca esti multumit. Eu le-am zis alora din comisie, probabil greseala a fost ca le-am zis civilizat. ”

UPDATE 2 :

De la un coleg (Andrei) din comisie :

Am fost 8 insi si am procesat 3450 oameni, adica norma tripla fata de o sectie tipica din tara unde sunt cam 1200 de alegatori.

Rezultate : 3236 NU ,202 DA , 9 NULE

(diferenta , 3 voturi … probabil au plecat cu buletinele acasa 🙂 )

Deci ~ 94% din romanii din Paris au votat NU … Mai e ceva de spus ?

Advertisements

Responses

 1. Ca raspuns la un articol din Romania Libera in care se spune ca “in Franta nu s-au inregistrat incidente sau nemultumiri din partea votantilor”, un coleg (Bogdan ) imi scrie :

  “Ai citit? Cica nu am fost nemultumiti. Probabil pt unii daca nu te porti ca un huligan inseamna ca esti multumit. Eu le-am zis alora din comisie , probabil greseala a fost ca le-am zis civilizat. ”

  (Link articol RL : http://www.romanialibera.ro/a95699/peste-1-900-de-romani-au-votat-in-franta.html)

 2. Cred ca problema principala nu este atât numarul membrilor Biroului Electoral (desi, de acord, acesta e întotdeauna prea mic), cât numarul de stampile! Degeaba sunt 30 de voluntari si 20 de cabine de vot, daca avem doar 6 stampile! (atâtea au fost la referendum, la ultimele alegeri erau 4). Cât despre calitatea hârtiei… ce sa mai vorbim. Trebuie facute economii, ca s-a cheltuit bugetul la campania electorala!

  Cât despre formularul de completat, oricum nu a parut sa fie o problema – se completa afara, pe o masa, nu se facea coada acolo… ci înauntru, în sala. Deci tot problema stampilelor a fost cea mai arzatoare.

  Ah! Si daca personalul ambasadei (portarii în speta) ar reusi sa fie mai putin stresati si grosolani, ar fi un mare progres.

 3. Andrei (din comisia de votare):
  Am lucrat 21 de ore. 8 insi am procesat 3450 oameni, adica norma tripla fata de o sectie tipica din tara unde sunt cam 1200 de alegatori.
  Rezultate :
  202 DA
  3236 NU
  9 NULE

  E o bataie de joc ca n-au fost mai multe sectii
  Sunt 50 000 de romani in Ille de france, adica cati intr-un oras de provincie romanesc unde sunt 30-40 de sectii de votare, iar aici doar una.

 4. […] Cui îi pasă de cine conduce România sau de viitorul ţării? Cine stă la coadă ca să voteze? Ei. Chiar m’a impresionat asta. Nu ştiu dacă pe mine m’ar interesa atât, pentru că nu […]


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: